The Understanding and Consumption of Safe Vegetables in Thai Nguyen City
Main Article Content
Abstract
The study identifies the level of understanding and consumption behavior of safe vegetable products (RAT) in Thai Nguyen city through interviewing 252 consumers. It is indicated that the understanding and consumption of RAT is limited. At present, RAT prices are high, quality is unreliable and shops selling these products are few. These are considered as main factors hindering consumers in their buying decisions. However, 86.9% of the respondents are willing to pay more if the vegetables are really safe and it is acceptable for prices to be 50% higher than for regular vegetables, indicating that this is a potential consumer market.
Keywords:
Consumption behavior, understanding, safe vegetables, regular vegetables.
References
[1] Cục Thống kê tỉnh Thái Nguyên, Niên giám thống kê năm 2017, 2018.
[2] FAO, Food engineering, quality and competitiveness in small food industry systems with emphasis on Latin America and the Caribbean, FAO Agricultural Services Bulletin 156, 2004.
[3] C. Chung, “The rapidly rising quality of Chinese gricultural products”, POSRI Chindia Quarterly, Autumn, 2011, pp. 111-117.
[4] Wang, Feng et al., “Consumers’ perception toward quality and safety of fishery products, Beijing, China”, Food Control 20. 10 (2009) 918-922.
[5] N.G.O. Shen, Armenia - Markets for Meghri: Consumption Habits and Purchasing Behaviour Survey Report, Bern/Yerevan, 2010.
[6] J. Jayatillake, Mahalianaarachchi, R.P, “Behavioural pattern of fruit and vegetable consumers in the “pola” system in Monaragalla district in Sri Lanka”, The Journal of Agricultural Sciences 3 (1) (2007) 33-42.
[7] A. Kuhar, L. Juvancic, “Determinants of purchasing behavior for organic and integrated fruits and vegetables in Slovenia”, Agricultural Economics Review 11 (2) (2010) 70-83.
[8] Dickieson, Jay; Arkus, Victoria and Wiertz, Caroline, Factors that influence the purchase of organic food: A study of consumer behaviour in the UK, Msc in Management (Hornor), Cass Business School, London, August, 2009.
[9] M.R. Shaharudin, J.J. Pani, S.W. Mansor, S.J. Elias, “Factors Affecting Purchase Intention of Organic Food in Malaysias Kedah State”,
Cross-Cultural Communication 6 (2) (2010) 105-116.
[10] Alamsyah, Doni Purnama and Angliawati, Ria Yuli, “Buying Behavior of Organic Vegetables Product: The Effects of Perceptions of Quality And Risk”, International Journal of Scientific and Technology Reseach 4 (12) (2015) 28-35.
[11] Nguyen Phong Tuan, “A comparative Study of the intention to buy organic food between consumers in northern and sourthern of Vietnam”, AU-GSB e-Journal. 4 (2) (2011) 100-111.
[12] Nguyễn Văn Thuận, Võ Thành Danh, “Phân tích các yếu tố ảnh hưởng đến hành vi tiêu dùng rau an toàn tại thành phố Cần Thơ”, Nghiên cứu khoa học Khoa Kinh tế và Quản trị Kinh doanh, Đại học Cần Thơ, 2011.
[13] Đỗ Thị Mỹ Hạnh và cộng sự, “Các yếu tố ảnh hưởng tới mức sẵn lòng chi trả của người tiêu dùng đối với các sản phẩm rau an toàn: Nghiên cứu tình huống trên địa bàn huyện Gia Lâm và quận Long Biên”, Tạp chí Khoa học và Phát triển 13 (5) (2015) 841-849.
[14] Hà Nam Khánh Giao, Hà Văn Thiện, “Yếu tố ảnh hưởng đến ý định mua rau an toàn của cư dân Thành phố Hồ Chí Minh”, Tạp chí Công thương 09 (2017) 322-328.
[15] Philip Kotler, Kevin Keller, Marketing Management (14th Edition), Prentice Hall, 2012.
[16] UBND thành phố Thái Nguyên, Đề án Phát triển nông nghiệp ứng dụng công nghệ cao thành phố Thái Nguyên giai đoạn 2016-2020, 2016.
[17] Sở Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn tỉnh Thái Nguyên, Báo cáo tình hình sản xuất nông nghiệp, nông thôn năm 2017, 2018.
[2] FAO, Food engineering, quality and competitiveness in small food industry systems with emphasis on Latin America and the Caribbean, FAO Agricultural Services Bulletin 156, 2004.
[3] C. Chung, “The rapidly rising quality of Chinese gricultural products”, POSRI Chindia Quarterly, Autumn, 2011, pp. 111-117.
[4] Wang, Feng et al., “Consumers’ perception toward quality and safety of fishery products, Beijing, China”, Food Control 20. 10 (2009) 918-922.
[5] N.G.O. Shen, Armenia - Markets for Meghri: Consumption Habits and Purchasing Behaviour Survey Report, Bern/Yerevan, 2010.
[6] J. Jayatillake, Mahalianaarachchi, R.P, “Behavioural pattern of fruit and vegetable consumers in the “pola” system in Monaragalla district in Sri Lanka”, The Journal of Agricultural Sciences 3 (1) (2007) 33-42.
[7] A. Kuhar, L. Juvancic, “Determinants of purchasing behavior for organic and integrated fruits and vegetables in Slovenia”, Agricultural Economics Review 11 (2) (2010) 70-83.
[8] Dickieson, Jay; Arkus, Victoria and Wiertz, Caroline, Factors that influence the purchase of organic food: A study of consumer behaviour in the UK, Msc in Management (Hornor), Cass Business School, London, August, 2009.
[9] M.R. Shaharudin, J.J. Pani, S.W. Mansor, S.J. Elias, “Factors Affecting Purchase Intention of Organic Food in Malaysias Kedah State”,
Cross-Cultural Communication 6 (2) (2010) 105-116.
[10] Alamsyah, Doni Purnama and Angliawati, Ria Yuli, “Buying Behavior of Organic Vegetables Product: The Effects of Perceptions of Quality And Risk”, International Journal of Scientific and Technology Reseach 4 (12) (2015) 28-35.
[11] Nguyen Phong Tuan, “A comparative Study of the intention to buy organic food between consumers in northern and sourthern of Vietnam”, AU-GSB e-Journal. 4 (2) (2011) 100-111.
[12] Nguyễn Văn Thuận, Võ Thành Danh, “Phân tích các yếu tố ảnh hưởng đến hành vi tiêu dùng rau an toàn tại thành phố Cần Thơ”, Nghiên cứu khoa học Khoa Kinh tế và Quản trị Kinh doanh, Đại học Cần Thơ, 2011.
[13] Đỗ Thị Mỹ Hạnh và cộng sự, “Các yếu tố ảnh hưởng tới mức sẵn lòng chi trả của người tiêu dùng đối với các sản phẩm rau an toàn: Nghiên cứu tình huống trên địa bàn huyện Gia Lâm và quận Long Biên”, Tạp chí Khoa học và Phát triển 13 (5) (2015) 841-849.
[14] Hà Nam Khánh Giao, Hà Văn Thiện, “Yếu tố ảnh hưởng đến ý định mua rau an toàn của cư dân Thành phố Hồ Chí Minh”, Tạp chí Công thương 09 (2017) 322-328.
[15] Philip Kotler, Kevin Keller, Marketing Management (14th Edition), Prentice Hall, 2012.
[16] UBND thành phố Thái Nguyên, Đề án Phát triển nông nghiệp ứng dụng công nghệ cao thành phố Thái Nguyên giai đoạn 2016-2020, 2016.
[17] Sở Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn tỉnh Thái Nguyên, Báo cáo tình hình sản xuất nông nghiệp, nông thôn năm 2017, 2018.