Do Thi Gam, Ha Viet Hai, Chu Hoang Ha, Pham Bich Ngoc

Main Article Content

Abstract

There are flavonoid compositions with high content in Anoectochilus: Anoectochilus roxburghii (Wall.) Lindl: 1.345% (dry weitgh); Anoectochilus lylei Rolfe ex Downiex: 1.044% (dry weitgh); Anoectochilus anamensis Aver: 0.903% (dry weitgh). There are 9-14 flavonoid from A. roxburghiiA.  lylei and A. anamensis in preliminary analysis the total flavonoid samples by solvent system Ethylaxetat:Toluen:Acid formic:H2O = 7:3:1,5:1(v:v:v:v). All three extracted flavonoid from A. roxburghiiA.  lylei and A. anamensis showed anti-oxidative activity (HTCO) through improving response to indigocarmin reaction by enzym peroxydase in human blood groups O. The inhibitive rate are as following order: A. roxburghii (Wall.) Lindl > A. lylei Rolfe ex Downiex > A. anamensis Aver.


 

Keywords: Anoectochilus, Flavonoid, Antioxidant

References

[1] Chun-Nian He, Chun-Lan Wang, Shun-Xing Guo, Jun-Shan Yang and Pei-Gen Xiao, A novel flavonoid glucoside from Anoectochilus roxburghii (Wall.) Lindl, J Integrat Plant Biol 48 3 (2006) 359-363.
[2] Đào Kim Nhung, Đỗ Thị Gấm, Trần Quỳnh Hoa, Trần Nam Thái, Nghiên cứu một số hoạt tính sinh học của Flavonoid chiết xuất từ lá vải (Litchi chinensisi Sonn) và lá nhãn (Dimocarpus longan Lour), Tạp chí Dược học, 394 (2009) 39-43.
[3] Epmakov A.U.u gp, Phytobiochemical method, Leningrat Publishing House, 1972
[4] Gressman, The chemistry of flavonoid compounds, Academic press, Lon don, 1975.
[5] Lin W. C, Study of health keeping effects of anoectochilus formosanus Hayata, Agriculture World, Vol 288 (2007) 8-13.
[6] Ngô Văn Thu, Bài giảng Dược liệu-Tập 1, Bộ Môn Dược liệu, Trường Đại học Dược Hà Nội, 1998
[7] Nguyễn Tiến Bân, Danh lục các loài thực vật Việt Nam, Tập III, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội, 2005.
[8] Tan M.C., Tan C.P.and Ho C.W., Effects of extraction solvent system, time and temperature on total phenolic content of henna (Lawsonia inermis) stems, International Food Research Journal 20 6 (2013) 3117-3123.
[9] Wang J., Sun B.G., Cao Y., Tian Y. and Li X. H., Optimization of ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from wheat bran, Food Chemistry 106 (2008) 804-810.