Nguyen Phuong Quy, Pham Thi Kim Hanh, Le Quynh Mai, Le Kha Tuong

Main Article Content

Abstract

Ginger is a plant product in Vietnam as well as in many Asian countries with the main purpose of making spices and medicines. This study focuses on determining the conditions in some key steps to accelerate the in vitro breeding of Gingerbreads by transplant cell culture. Initial results are presented as below: In the sterilize stage, sample was sterilized by NaClO (20%) in 15 minutes which is considered as the most suitable antiseptic formula with the rate of alive sample is 63%.  Move to the explant culture stage in MS environment, 3mg/I BAP is added which is at the best rate of shoot growth and pre-shoot growth. It then will be the important material for fast breeding process. In addition, vitamin B1 is added as well for better plant growth, 1,0mg/lBAP, 0,1mg/l Ki and 3mg/lB1 for particular. The last stage is complete developmental environment with 3 mg/L B1 and 0,3 mg/l NAA are added, it would be the most efficient environment for the development of the root system after 1 month.

Keywords: Ginger, Zingiber officinale, Gingerbreads, explant cultures

References

[1] Chu Bá Phúc, Phạm Thị Kim Hạnh, Phạm Thị Liên, Phạm Thị Trang, Nguyễn Thị Liên, Nguyễn Bảo Ngọc, Đỗ Năng Vịnh. “ Nghiên cứu nhân nhanh một số cây thân gỗ thông qua hệ thống tái sinh mô sẹo phôi hóa và nhân chồi in vitro (Tếch, Trầm, Thông, Hông, Bạch đàn) ”. Báo cáo khoa học, Hội nghị sinh học toàn quốc (1993-2003). Nhà xuất bản khoa học và kỹ thuật (2003).
[2] Trần Thị Đính, Lê Khả Tường , Nhân giống gừng mới QT1 bằng phương pháp nuôi cấy mô. Tạp chí Nông nghiệp & Phát triển nông (2014).
[3] Hoàng Trung Sơn, Nghiên cứu cây Gừng núi đá (Zingiber purpureum Roscoe) bằng phương pháp in vitro. Khóa luận tốt nghiệp Đại học. Đại học Nông lâm Thái nguyên (2016).
[4] Babu K. N., Samsudeen, K. and Ratnambal, M. J, In vitro plant regenaration from leafderived callus in ginger, Plant Cell Tiss, (2013)
[5] Dekkers A. J., Rao A. N. and Ghosh C. J.. In vitro storage, of multiple shoot culture of gingers at ambient temperatures of 24-290 C. Sci. Hort. (1991)
[6] Hoque, M. I., Perveen, S. and Sarker, R. H. (1999). In vitro propagation of Ginger (Zingiber officinales Rocs.) Plant tissue cult. 9: 45-51