Hoang Van Chinh, Dau Ba Thin, Ngo Xuan Luong, Tran Minh Hoi, Le Thi Huong

Main Article Content

Abstract

The essential oil of Piper saxicola C. DC. collected from Ben En National Park in May 2014 was isolated by steam distillation to give oil yield 0.2% and analyzed by Capillary GC and GC/MS. Fourty components have been identified accounting more than 98.9% of the oil. The major constituents of this oil appeared to be trans calamene (16.4%), β-caryophyllene (14.8%), caryophyllene oxide (13.0%), eucarvone (7.5%). For the first time, the chemical compositions of the leaf essential oils of Piper saxicola C. DC. from Vietnam were being reported.

Keywords: Ben En, Piper saxicola, Pipercaceae, Trans Calamnen, Thanh Hoa.

References

[1] Adams R. P., Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/ Quadrupole Mass Spectrometry. Allured Publishing Corp. Carol Stream, IL, 2001, 456 p
[2] Bộ y tế, Dược điển Việt Nam II, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2002.
[3] Nguyên Xuan Dung, Le Thanh, Ta Thi Khoi, Piet A. Leclercq, Compositional analysis of the leaf, stem and rhizome oils of Piper lolot C. DC. from Vietnam, Journal of Essential Oil Research, 8(6) (1996) 649-652
[4] Nguyễn Kim Đào, Danh lục các loài thực vật Việt Nam, Tập 2: Họ Hồ tiêu (Piperaceae), Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội, 2003, 115-122.
[5] Hieu L.D., Thang T.D., Hoi T.M., Ogunwande I.A., Chemical composition of essential oils of four Vietnamese species of Piper (Piperaceae). Journal of Oleo Science, 63(3) (2014) 211-217.
[6] Le D. Hieu, Tran M. Hoi, Tran D. Thang, Isiaka A. Ogunwande (2015), Volatile constituents of three Piper species from Vietnam, Natural Product Communications, 10(11): 1997-1998
[7] Lê Đông Hiếu, Trần Minh Hợi, Trần Đình Thắng (2015), Thành phần hóa học tinh dầu loài Tiêu pierre (Piper pierrei C.DC) ở Nghệ An, Hội nghị Khoa học Toàn quốc lần thứ 6, Nxb Khoa học Tự nhiên và Công nghệ, Hà Nội, 22/10/2015, 125-129
[8] Lê Đông Hiếu, Trần Đình Thắng, Trần Minh Hợi (2013), Thành phần hóa học tinh dầu loài Tiêu gié trần (Piper gymnostachyum C. DC.) ở Vườn quốc gia Pù Mát, Hội nghị Khoa học Toàn quốc lần thứ 5, Nxb Nông nghiệp, Hà Nội, 22/10/2013, 1031-1036.
[9] Lê Đông Hiếu, Trần Đình Thắng, Trần Minh Hợi (2014), Thành phần hóa học tinh dầu loài Tiêu thân ngắn (Piper brevicaule C. DC.) ở Vườn Quốc gia Pù Mát, Nghệ An, Tạp chí Khoa học, Đại học Quốc gia Hà Nội, 30(6S-A); 184-188
[10] Phạm Hoàng Hộ, Cây cỏ Việt Nam. Quyển I, Nxb Trẻ, TP Hồ Chí Minh, 1999, 288-301
[11] Joulain D., Koenig W. A., The Atlas of Spectral Data of Sesquiterpene Hydrocarbons. E. B. Verlag, Hamburg, 1998, 658 p
[12] Lesueur D., Bighelli A., Casanova J., Tran Minh Hoi, Tran Huy Thai, Composition of the essential oil of Piper bavinum C. DC. from Vietnam. Journal of Essential Oil Research, 21(1) (2009) 16-18
[13] Stenhagen E., Abrahamsson S., McLafferty F. W., Registry of Mass Spectral Data. Wiley, New York, 1974, 1654 p
[14] Swigar A. A., Siverstein R. M., Monoterpenens. Aldrich, Milwaukee, 1981, 130 p
[15] Wu Z., Raven P. H. (eds), In Preparation. Flora of China, Vol. 4, Piperaceae. Science Press, Beijing, and Missouri Botanical Garden Press, St. Louis, 1991, 110-131.